Therapie bij ADD

ADD is de afkorting van Attention Deficit Disorder (aandachts- en concentratiestoornis), als je dat eenmaal hebt gaat het niet meer over. Op school en in je vrije tijd kun je er last of beperkingen van ervaren. Het kan zijn dat je positieve eigenschappen zoals creativiteit, spontaniteit, enthousiasme, humor en zorgzaamheid door je omgeving onvoldoende worden gezien. De positieve eigenschappen lijken te worden overschaduwd door reacties op het gedrag dat voortkomt uit ADD. Zo kunnen mensen je als ‘ongeïnteresseerd’ ervaren (en benoemen) door je gebrek aan/onvoldoende concentratie.

Bij ADD is sprake van problemen met aandacht en concentratie wat maakt dat je moeilijker de aandacht op bepaalde taken kan richten én moeilijker kan ‘doorwerken’ (volhouden). Je bent snel af te leiden door prikkels uit je omgeving, dit heeft vaak nare gevolgen voor je leven en je ontwikkeling.

ADD ziet er anders uit dan ADHD. Het verschil is dat bij ADD het hyperactief gedrag ontbreekt. Mensen met ADD komen (in tegenstelling tot ADHD-ers) rustig en dromerig over. Als je ADD hebt zit je hoofd echter wel vol met gedachten, je hebt moeite om je te concentreren door een gebrek aan een ‘stofje’ (dopamine) in je hersenen.

Soms echter ervaar je een zogenaamde ‘hyper-focus’, wanneer je erg geïnspireerd raakt of enorm door iets geïnteresseerd dan komt de dopamine toevoer op gang. Dan kan je juist heel goed concentreren en heb je zelfs moeite om het onderwerp los te laten. Je bent op zo’n moment wel (tijdelijk) ‘hyper’ en krijgt dan in korte tijd meer voor elkaar dan mensen zonder ADD.

Je hebt met ADD een rustig en geordend leven nodig om alles te kunnen overzien, echter; een te saai en geregeld leven zorgt ervoor dat je ‘wegzakt’. Er zijn voldoende prikkels nodig om motivatie te blijven voelen en moeheid te voorkomen, je bent voortdurend op zoek naar de juiste balans.

(Andere) kenmerken van ADD kunnen zijn:

  • snel afgeleid
  • vermijden van drukke situaties (grote groepen mensen, feestjes, drukke kantoorruimtes)
  • meer behoefte aan slaap
  • heel precies zijn in het denken wat soms kan leiden tot dwangmatig gedrag
  • moeite met het laten zien van gevoelens
  • onzekerheid
  • slecht overzicht in de tijd en moeite met het stellen van prioriteiten (plannen, organiseren)
  • een slecht korte termijn geheugen; vergeetachtig en chaotisch

Door een vertraagde informatieverwerking reageer je met ADD niet snel en adequaat op onverwachte gebeurtenissen, soms verwart men dat met ‘autistisch gedrag’. Maar waar mensen met autisme anders, of niet reageren op bepaalde situaties omdat ze de verbanden niet zien, is dat bij mensen met ADD niet het geval, zij zien de verbanden prima, alleen niet op het moment zelf.

Het hebben van een diagnose en/of het slikken van medicatie voor ADD hoeft geen belemmering  te zijn voor counseling of psychotherapie. ADD kan niet ‘over gaan’, ook niet met therapie, tóch kan therapie wel helpen! Hieronder lees je wat het voor je kan doen.

In counseling leer je omgaan met kenmerken die jij lastig vindt zodat je er zo weinig mogelijk last van hebt. Je krijgt inzicht in jezelf, in hetgeen je als lastig ervaart (dat is niet voor iedereen hetzelfde) en je leert ermee omgaan. Daardoor word je zelfstandiger en vind je het leven vaak fijner.   

Iedereen met ADD krijgt te maken met allerlei moeilijkheden waarmee ook mensen zonder ADD te maken krijgen. (Faal)angst kan (zijn) ontstaan, gevoelens van rouw omdat iemand overleden is (of omdat je het naar vindt dat je ADD hebt), problemen in de omgang met vrienden/anderen enz. Ook voor deze moeilijkheden kun je in counseling of psychotherapie, in elke begeleiding wordt rekening gehouden met de kenmerken van je ADD.

Hulp bij ADD

Psychotherapie Cuijk biedt psychotherapie en kindertherapie of kan je coachen bij ADD. Cliënten komen vooral uit Cuijk en omgeving,  bijvoorbeeld uit Gennep, Boxmeer, Grave, Mill, Mook, Malden en Nijmegen. Heb je interesse in therapie bij ADD, of wil je vrijblijvend meer weten? Neem dan contact op; telefoonnummer 06-4637-5428 of gebruik het contactformulier op de website.