Therapie bij angststoornissen

We zijn allemaal wel eens gespannen of ergens bang voor, dat is normaal omdat angst ons waarschuwt voor gevaarlijke situaties. Het kan voorkomen dat je angstiger bent dan nodig is in een situatie, als er geen werkelijk gevaar dreigt bijvoorbeeld. Als de angst onnodig heftig is en zó vaak voorkomt dat je er last van krijgt in het dagelijkse leven, dan kan het zijn dat sprake is van een stoornis. Op school of op het werk kun je niet meer goed functioneren, of de angst belemmert je in je relatie(s) en bij sociale contacten. Er zijn meerdere vormen van angsten zoals:

  • faalangst
  • sociale angst
  • angst voor afwijzing
  • fobie
  • angst voor alleen zijn
  • •paniekaanvallen

Je kunt ook hinder ervaren van angst zonder dat sprake is van een angststoornis. Wanneer je last hebt van veel angst,  en zéker bij een angststoornis, ben je geneigd dát waarvoor je angstig bent uit de weg te gaan, om die situaties, plaatsen of voorwerpen te vermijden. In het begin lijkt het alsof dat helpt want je wordt minder (vaak) bang. Na enige tijd zorgt dit gedrag er voor dat de angst blijft en zelfs groter wordt.

In counseling krijg je uitleg over hoe je lichaam werkt bij angststoornissen en hoe je de lichamelijke verschijnselen bij angst kunt hanteren (ontspanningsoefeningen bijv). Vervolgens leer je om stapje voor stapje weer om te gaan met situaties waarin je angstig bent, die je bent gaan vermijden. Je gaat bijvoorbeeld een boodschapje doen, eerst samen met iemand, daarna alleen, eerst in een kleine winkel op een rustig tijdstip, en langzamerhand in een grotere winkel. Je zult merken dat tijdens deze therapie de angst langzaam maar zeker af zal nemen en dat je weer meer durft te ondernemen.

In psychotherapie krijg je ook uitleg over de werking van je lichaam bij een angststoornis, je leert hoe te ontspannen en rustig aanwezig te blijven. Voorts onderzoeken we de onderliggende oorzaak van je angst en dan wordt daaraan gewerkt. Dat doen we gewoon in gesprek en soms gebruiken we daarbij werkwijzen/technieken die je kunnen helpen. Doordat het onderliggende probleem wordt verwerkt/verholpen verliest de angst geleidelijk zijn functie en zal afnemen en/of verdwijnen. Hierdoor wordt het geleidelijk gemakkelijker om de situaties, plaatsen of voorwerpen waarvoor je bang was te hanteren.

Hulp bij angstoornissen

Psychotherapie Cuijk biedt psychotherapie en kindertherapie of kan je coachen als je angstig bent of een angststoornis hebt en hiermee om wilt leren gaan. Cliënten komen vooral uit de wijde regio van Cuijk, bijvoorbeeld Gennep, Boxmeer, Grave, Mill, Mook, Malden en Nijmegen. Heb je interesse? Neem dan geheel vrijblijvend contact op: telefoonnummer 06-4637-5428 of gebruik het contactformulier van de website.