Stress en burn-out

Stress komt veel voor in onze westerse maatschappij, waarbij alles steeds sneller gaat. De druk op mensen neemt toe. Stress op het werk en thuis is vaak eerder regel dan uitzondering en  heeft geregeld nare gevolgen.

Psychotherapie Cuijk biedt professionele hulp om te leren ontspannen/’ont-stressen’ wanneer je  overspannen bent of een burn-out hebt. Samen werken we aan je herstel.

Stress en burn-out zijn begrippen die veel mensen (ook professionals) gebruiken, maar waarvan het lastig is om precies aan te geven wat ze betekenen.

Stress is het (positieve of negatieve) gevoel van te veel en/of te lang, te moeten, te willen en te doen. Stress kan je lichamelijk voelen, maar ook emotioneel en/of geestelijk. Te veel stress kan uiteindelijk leiden tot een burn-out, je hebt lange tijd kunnen voortgaan op ‘je reservetank’ en nu is ook deze leeg… Een burn-out heeft niet alleen met de werkplek/werksituatie te maken maar ook met leefomstandigheden en persoonlijke gebeurtenissen.

Een beetje stress is niet erg en soms kan het zijn dat je dan juist beter presteert. Maar als te vaak en te veel stress wordt ervaren, dan schiet op een gegeven moment je draagkracht tekort en kan (ook) je lichaam het niet meer aan. Allerlei lichamelijke, emotionele en geestelijke klachten zijn het gevolg zoals:

  • Vermoeidheid
  • Pijnklachten
  • Concentratieproblemen
  • Minder interesse in mensen en activiteiten
  • Overgevoelig voor prikkels
  • Slaapproblemen
  • Angsten
  • Prikkelbaar
  • Besluiteloos
  • Eetproblemen

Een burn-out is het laatste redmiddel van je lichaam (en je geest), de noodrem. De burn-out is het gevolg van een langdurig proces van overspanning. Als je eenmaal een burn-out hebt, is dat een overduidelijk en niet te negeren signaal om jezelf serieus te nemen.

Voorafgaand aan een burn-out ben je vaak niet meer gelukkig in je baan of met andere omstandigheden in je leven. De dingen waar je eerst energie van kreeg vallen je zwaar, je bent oververmoeid. Niet ‘lekker moe’, maar doorlopend zéér vermoeid. Je hebt een kort lontje, slaapt slechter en wordt niet meer uitgerust wakker. Soms ben je cynischer óf gedraag je je juist meer gelaten. Al met al heb je eigenlijk geen idee meer waarom je aan het doen bent wat je doet.

Je weet waarschijnlijk heel goed wanneer de tijd is gekomen dat je er wat aan moet doen. Professionele hulp kan dan helpen bij het uitvinden waar de schoen wringt.

In therapie leer je jezelf te ontspannen en gaan we onderzoeken waar (in jezelf en/of in je leven) verandering nodig is en vervolgens ga je hieraan vorm (leren) geven. Je weet hierna heel goed wat écht belangrijk voor je is. De meeste mensen voelen zich positiever, voelen meer ‘pluk de dag’, kunnen weer lachen als vroeger, voelen zich gezonder en genieten van de kleine dingen. Het is belangrijk dat je tot rust komt en dat je jezelf hervindt en de keuzes kunt blijven maken die voor jou écht belangrijk zijn.

Hulp bij stress en burn-out

Psychotherapie Cuijk biedt professionele hulp bij stress en burn-out, vooral bij cliënten uit Cuijk en omgeving. Uit plaatsen als Gennep, Boxmeer, Grave, Mill, Mook, Malden en Nijmegen. Heb je interesse, of wil je vrijblijvend meer weten? Neem dan contact op: telefoonnummer 06-4637-5428 of gebruik het contactformulier op de website.