Therapie bij ADHD

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (aandachts- en concentratiestoornis met hyperactiviteit), als je dat eenmaal hebt gaat het niet meer over. Op school en in je vrije tijd kun je er last of beperkingen van ervaren. Het kan zijn dat je positieve eigenschappen zoals creativiteit, spontaniteit, enthousiasme, humor en zorgzaamheid door je omgeving onvoldoende worden gezien. De positieve eigenschappen lijken te worden overschaduwd door reacties op het gedrag dat voortkomt uit ADHD, zoals onvoldoende concentratie en hyperactiviteit.

Bij ADHD is sprake van problemen op drie gebieden: Problemen met aandacht en concentratie
wat maakt dat je moeilijker de aandacht op bepaalde taken kan richten. Je bent snel af te leiden door prikkels uit je omgeving. Je hebt ook hyperactiviteit waardoor je vaak last hebt van onrustige gevoelens en voortdurend in beweging bent, ook als je stil moet blijven zitten, zoals op school. De problemen met impulsiviteit zorgen ervoor dat de controle over je reactie op prikkels verminderd is, je flapt er van alles uit, springt plotseling op en neemt soms grote risico’s. Je vindt het vaak ook moeilijk om op je beurt te wachten. Het is mogelijk dat je last ervaart van alle drie de kenmerken of van twee of van één, dit alles heeft vaak nare gevolgen voor je leven en je ontwikkeling.

Het hebben van een diagnose en/of het slikken van medicatie voor ADHD hoeft geen belemmering  te zijn voor counseling of psychotherapie. ADHD kan niet ‘over gaan’, ook niet met ADHD therapie. Tóch kan therapie wel helpen! Hieronder lees je wat het voor je kan doen.

In counseling leer je omgaan met kenmerken die jij lastig vindt zodat je er zo weinig mogelijk last van hebt. Je krijgt inzicht in jezelf, in hetgeen je als lastig ervaart (dat is niet voor iedereen hetzelfde) en je leert ermee omgaan. Daardoor word je zelfstandiger en vind je het leven vaak fijner.

Iedereen met ADHD krijgt te maken met allerlei moeilijkheden waarmee ook mensen zonder ADHD te maken krijgen. (Faal)angst kan zijn ontstaan, gevoelens van rouw omdat iemand overleden is, of omdat je het naar vindt dat je ADHD hebt, problemen in de omgang met vrienden/anderen enz. Ook voor deze moeilijkheden kun je in counseling of psychotherapie, in elke begeleiding wordt rekening gehouden met de kenmerken van je ADHD.

Hulp bij ADHD

Psychotherapie Cuijk biedt psychotherapie en kindertherapie of kan je coachen als je ADHD  hebt en je hiermee om wilt leren gaan. Cliënten komen uit de wijde regio Cuijk: uit plaatsen  als Gennep, Boxmeer, Grave, Mill, Mook, Malden en Nijmegen. Heb je interesse in de therapie bij ADHD, of wil je meer weten daarover? Neemt dan geheel vrijblijvend contact op; telefoonnummer 06-46375428 of gebruik het contactformulier op de website.